Acute knieblessure

Acute knieblessure
Wat is een acute knieblessure?

Ongeveer een op de tien sportblessures is een acute knieblessure. Daarmee is het de sportblessure die het meeste voorkomt. Ruim de helft van deze knieklachten wordt behandeld door een fysiotherapeut. Bij de andere helft is geen behandeling nodig. In veel gevallen is de knie alleen maar verstuikt. Dan is de knie binnen zes tot twaalf dagen volledig hersteld. Je kunt ook een ernstige blessure hebben zoals gescheurde kniebanden, een kapotte meniscus, een gescheurde spier of een breuk in één van de botten van de knie. Ernstige blessures herstellen niet altijd vanzelf. Soms is een brace of een operatie nodig.

Een acute knieblessure kan deze klachten veroorzaken:

  • Pijn direct of kort na het moment van verdraaien, verstappen of vallen
  • De knie wordt meteen of een dag later dik. Soms wordt het onderbeen ook dik
  • De knie wordt blauw
  • Moeite met volledig strekken en/of buigen van de knie
  • Tintelingen in het onderbeen of de voet
  • Moeite met lopen en traplopen
  • Gevoel dat je door je knie zakt
  • Gevoel dat de knie op slot gaat

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Bij acute pijn in of rondom de knie is het belangrijk om te weten wat er aan de hand is. Is de knie alleen maar verstuikt of is het ernstiger? Je kunt bijvoorbeeld ook gescheurde kniebanden, een kapotte meniscus of een botbreuk hebben. Wij helpen bij het stellen van een diagnose (eventueel met behulp van echografie). Soms moet er in het ziekenhuis een röntgenfoto of scan van je knie worden gemaakt. Dit gebeurt altijd na overleg met de huisarts. In veel gevallen is dit gelukkig niet nodig en kunnen we direct starten met het herstel van je knie.

Krijg je het advies om een brace te gebruiken dan kunnen wij je helpen bij het opmeten en uitkiezen van de juiste brace. Gebruik alleen een brace die de fysiotherapeut of specialist voorschrijft. Braces die je kunt kopen bij de apotheek of sportzaak beschermen onvoldoende. Als je geen breuk, gescheurde knieband, kapotte meniscus of gescheurde spier hebt, kun je meestal na zes tot twaalf weken je normale activiteiten weer hervatten en sporten.

Informatie en registratie

Om een afspraak te maken ga je naar ons patiëntenportaal. Wil je meer informatie of telefonisch een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op via tel. 0348-443141 of Whatsapp op 06-17475309. Wij staan als erkend fysiotherapeut geregistreerd bij het Kwaliteits Register Fysiotherapie (KRF, voorheen het KNGF).  

Bron: defysiotherapeut.com