Beroerte (CVA)

beroerte
Wat is een beroerte (CVA)?
  • De medische term voor een beroerte is CVA, wat staat voor ‘cerebro vasculair accident’. Er is sprake van een afsluiting van een bloedvat of een bloeding in de hersenen.
  • Welke problemen je na een beroerte krijgt, is afhankelijk van de beschadiging aan je hersenweefsel.
  • Na een beroerte (CVA) moeten de meeste mensen revalideren.
  • Intensief en regelmatig oefenen is belangrijk na een beroerte.
  • Fysiotherapie draagt op allerlei manieren bij aan je herstel.

De klachten na een beroerte

Een beroerte kan de volgende lichamelijke gevolgen hebben:

  • Problemen met lopen;
  • Moeite om het evenwicht te bewaren;
  • Een arm die niet ‘meewerkt’;
  • Problemen met praten.

Naast lichamelijke gevolgen kan een beroerte ook voor psychosociale problemen zorgen. Dit komt doordat je gedrag en karakter zijn veranderd. Welke problemen je krijgt en hoe erg die problemen zijn, is afhankelijk de beschadiging aan je hersenweefsel


Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wij kunnen in verschillende fases en op allerlei manieren bijdragen aan het herstel. Uiteraard kunnen we hiervoor bij je thuis langskomen.

De eerste dagen na de beroerte
Als je een beroerte hebt gehad, is het goed om zo snel mogelijk weer uit bed te komen. Het liefst al binnen drie dagen. Dit heeft een positieve invloed op je herstel. Het vermindert ook de kans op complicaties. Wij helpen je om snel en op een veilige manier weer in beweging te komen. De behandeling start ook als opstaan nog niet lukt. In dat geval doe je onder begeleiding van ons in bed vast wat (ademhalings)oefeningen.
De revalidatiefase
Zodra je uit bed mag gaan we meerdere keren per week met je oefenen. Het doel van de behandeling is dat je leert om allerlei dagelijkse activiteiten weer zelf te doen. Intensief oefenen in deze periode is noodzakelijk, soms meermalen per dag. Daarbij kunnen we gebruik maken van hulpmiddelen zoals een looprek, een wandelstok of een beugel. Wij kunnen je leren hoe je deze hulpmiddelen goed kunt gebruiken.
Drie maanden na de beroerte
Ongeveer drie maanden na de beroerte wordt pas echt duidelijk wat je mogelijkheden zijn. Overigens kun je ook dan met (intensief) oefenen nog steeds nieuwe vaardigheden aanleren. We leren je om te gaan met de blijvende beperkingen. Ook ondersteunen en begeleiden we andere hulpverleners die betrokken zijn bij je behandeling. Onze  fysiotherapeutische behandeling is er in deze fase op gericht dat je je gewone leven zoveel mogelijk weer oppakt.
Vergoeding uit de basisverzekering

Je kunt altijd zonder verwijzing bij ons terecht. Heb je echter wel een verwijzing van een huisarts of specialist voor de gevolgen van de beroerte, dan krijg je van de zorgverzekeraar alle behandelingen vanaf de 21e behandeling vergoedt vanuit  de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen gaan vanuit de aanvullende verzekering. De vergoeding vanuit de basisverzekering heeft wel invloed op het eigen risico. 

Informatie en registratie

Om een afspraak te maken ga je naar ons patiëntenportaal. Wil je meer informatie of telefonisch een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op via tel. 0348-443141 of Whatsapp op 06-17475309. Wij staan als erkend fysiotherapeut geregistreerd bij het Kwaliteits Register Fysiotherapie (KRF, voorheen het KNGF).  

Bron: defysiotherapeut.com