Draaiduizeligheid BPPD

Headshot senior man with vertigo. Elderly male patient suffering from dizziness isolated on light blue background
Wat is draaiduizeligheid BPPD?
  • Draaiduizeligheid is een kortdurende vorm van duizeligheid die opkomt bij snelle bewegingen met het hoofd. Zoals bij het draaien in bed, vooroverbuigen, omhoog- of achteromkijken.
  • De aanvallen van draaiduizeligheid duren meestal hooguit een minuut.
  • Het kan voelen alsof alles gaat draaien. U kunt ook misselijk worden en overgeven.
  • Bij hevige duizeligheidsklachten kunt u flink worden beperkt in uw dagelijkse bezigheden.
  • Draaiduizeligheid wordt ook wel positieduizeligheid of Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) genoemd.

Wat je moet weten

De draaiduizeligheid wordt veroorzaakt door kleine kalkkristallen in het evenwichtsorgaan in het oor. Deze kristallen zijn bij draaiduizeligheid verplaatst naar een verkeerde plek binnen het evenwichtsorgaan. Dit kan plotseling gebeuren, ook zonder duidelijke oorzaak.

Probeer alle bewegingen die je normaal maakt wel te blijven maken. Probeer hierbij echter langzaam te bewegen. Vooral met de bewegingen die de duizeligheid oproepen.
Wees je bewust van de mogelijke duizeligheidsaanvallen tijdens bijvoorbeeld achterom kijken met fietsen of autorijden. Dit kan gevaarlijk zijn.


Wat kunnen wij voor je betekenen?

De Epley-manoeuvre is een beweging die wij samen met je kunnen uitvoeren. Hiermee zorgen we ervoor dat de kristallen zich weer terug verplaatsen naar de plek in het evenwichtsorgaan waar ze horen.
Een enkele keer moet deze beweging meerdere malen herhaald worden. Het kan zijn dat de duizeligheid dan langere tijd blijft. In de meeste gevallen bent je echter na een of twee keer van de duizeligheid af. De Epley-manoevre doet geen pijn en is ongevaarlijk.

Informatie en registratie

Om een afspraak te maken ga je naar ons patiëntenportaal. Wil je meer informatie of telefonisch een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op via tel. 0348-443141 of Whatsapp op 06-17475309. Wij staan als erkend fysiotherapeut geregistreerd bij het Kwaliteits Register Fysiotherapie (KRF, voorheen het KNGF).