Dry Needling

Dry Needling is een specialisatie van de fysiotherapeut die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat.
De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie.

Behandeling
Vooraf analyseren wij uw klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna zoeken wij in de spieren die mogelijk uw pijn veroorzaken naar de "triggerpoints". Dit is een "knoop" in uw spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Door middel van een speciale techniek prikken wij de spieren aan waardoor deze snel en langdurig ontspannen.
Bij Dry needling gebruiken wij een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald. Er wordt dus geen vloeistof in uw spier gebracht.

Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is van korte duur.

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.
Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur.
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam.
Bij Dry needling wordt meestal gebruik gemaakt van één naald waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn ‘triggerpoints’. Er is geen sprake van een ‘energie’ behandeling.

Bang voor naalden
Wanneer u bang bent voor naalden kunnen wij gebruik maken van de pointer. Dit is een apparaatje waarmee wij een klein "stroomstootje" geven op het triggerpoint. Hiermee heeft u toch alle voordelen van een dry needling behandeling maar hoeven wij u niet te prikken.

Klachten triggerpoints
Klachten die kunnen voortkomen uit triggerpoints zijn:

  • pijn en/of lokale stijfheid in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’;
  • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten;
  • verminderde kracht in de betrokken spier(en);
  • pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen;
  • tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

Klik hier voor een filmpje waarin wordt uitgelegd wat een triggerpoint is.

Informatie en registratie
Om een afspraak te maken gaat u naar ons online afsprakensysteem. Wilt u meer informatie of telefonisch een afspraak maken? Neemt u dan gerust contact met ons op via tel. 0348-443141
Wij hebben een erkend certificaat voor het uitoefenen van Dry Needling (Extremiteiten, Wervelkolom, Hoofdpijn en Kaak) en zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Dry Needling.
Voor meer informatie over dry needling kunt u ook terecht op www.nvdn.nl of download de folder.