Psychosomatische fysiotherapie

Als psychosomatische fysiotherapeut zijn wij gespecialiseerd in de behandeling van spanning- en/of stressgerelateerde klachten en onverklaarbare pijn en vermoeidheid. Wij begeleiden u in het herstellen van uw evenwicht tussen belasting / belastbaarheid en tussen spanning / ontspanning. 

Psychosomatische klachten
Bij psychosomatische klachten bent u vaak uit balans. De oorzaak kan van lichamelijke en/of geestelijke aard zijn.

Mogelijk ervaart u dat u meer last heeft van pijn en vermoeidheid en dat u meer prikkelbaar en gespannen bent. Deze verschijnselen kunnen verband houden met bepaalde levensomstandigheden zoals: hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen. Indien deze omstandigheden langere tijd aanhouden kunnen ze uw evenwicht verstoren. Hierdoor neemt uw weerstand zowel fysiek als mentaal af. U kunt hierdoor onverklaarbare lichamelijke en geestelijke klachten krijgen.

Behandeling
Het eerste gesprek dat wij met u voeren is gericht op het vinden van de relatie tussen de lichamelijke klachten en de psychische gesteldheid. Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, bepalen wij uw doelen en stellen samen met u een therapieplan op. Om de behandeling te laten slagen is uw eigen inbreng en actieve inzet in het herstel- en veranderingsproces noodzakelijk. Het doel van de therapie kan zijn:

  • Inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klacht;
  • Veranderen van de factoren die de klacht in stand houden;
  • Toepassen van ontspanning;
  • Verbeteren van ademhaling of adempatroon door lichaamsbewustwording;
  • Verhogen van uw belastbaarheid;
  • Aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen;
  • Inzicht krijgen met betrekking tot ziektebeleving en dagelijks functioneren;
  • Op een andere manier leren omgaan met de klachten;
  • Vertrouwen krijgen in het lijfelijk functioneren waardoor uw zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed worden.

Opleiding
Om de psychosomatisch gerichte vorm van fysiotherapie deskundig te kunnen hanteren hebben wij een drie-jarige HBO opleiding gevolgd. Hierdoor zijn wij uitstekend in staat een specifieke diagnostiek toe te passen en u op de juiste wijze te behandelen en te begeleiden.

Informatie en registratie
Om een afspraak te maken gaat u naar ons online afsprakensysteem. Wilt u meer informatie of telefonisch een afspraak maken? Neemt u dan gerust contact met ons op via tel. 0348-443141
Wij staan geregistreerd als erkend psychosomatisch therapeut bij de Nederlandse Vereniging Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek. Wanneer u meer informatie wilt over psychosomatische fysiotherapie kijkt u dan op de site www.kngf-nfp.nl.