Psychosomatische fysiotherapie

burnout


Als psychosomatische fysiotherapeut zijn wij gespecialiseerd in de behandeling van spanning- en/of stressgerelateerde klachten en vermoeidheid. Ook bij onbegrepen klachten kan psychosomatische fysiotherapie heel goed worden ingezet.  Dit noemen we Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten (SOLK). Je bent dan waarschijnlijk al langere tijd van het kastje naar de muur gestuurd en weet niet meer hoe het nu verder moet. Vaak weten de artsen ook niet meer waar ze naar moeten zoeken. Wij kunnen je hierbij helpen. 
Daarnaast begeleiden we je bij het herstellen van je evenwicht tussen belasting / belastbaarheid en tussen spanning / ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld ook goed worden ingezet bij fibromyalgie, reuma en chronische pijn.


Psychosomatische klachten

Bij psychosomatische klachten ben je vaak uit balans. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is dan vaak niet helemaal duidelijk. Zo kunnen psychosomatische klachten zich uiten in vermoeidheid of onbegrepen pijnklachten. Ook kan je last hebben van duizeligheid en hoofdpijn of spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen en druk op de borst. 

Deze verschijnselen kunnen verband houden met bepaalde levensomstandigheden zoals: hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen. Indien deze omstandigheden langere tijd aanhouden kunnen ze je evenwicht verstoren. Hierdoor neemt de weerstand zowel fysiek als mentaal af. Wat onverklaarbare lichamelijke en geestelijke klachten geeft.


Behandeling

Het eerste gesprek dat wij met je voeren is gericht op het vinden van de relatie tussen de lichamelijke klachten en de psychische gesteldheid. Afhankelijk van de hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, bepalen wij de doelen en stellen samen met jou een therapieplan op. Om de behandeling te laten slagen is een eigen inbreng en actieve inzet in het herstel- en veranderingsproces noodzakelijk. Het doel van de therapie kan zijn:

  • Inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klacht.
  • Veranderen van de factoren die de klacht in stand houden.
  • Toepassen van ontspanning.
  • Verbeteren van ademhaling of adempatroon door lichaamsbewustwording.
  • Verhogen van uw belastbaarheid.
  • Aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.
  • Inzicht krijgen met betrekking tot ziektebeleving en dagelijks functioneren.
  • Op een andere manier leren omgaan met de klachten.
  • Vertrouwen krijgen in het lijfelijk functioneren waardoor uw zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed worden.

Opleiding

Om de psychosomatisch gerichte vorm van fysiotherapie deskundig te kunnen hanteren hebben wij een drie-jarige HBO opleiding gevolgd. Hierdoor zijn wij uitstekend in staat op de juiste wijze te behandelen en te begeleiden.


Informatie en registratie

Om een afspraak te maken ga je naar ons patientenportaal. Kies bij het maken van een afspraak voor onze therapeut Angela Hoyng-Oostvogel of Fleur Buisman. Wil je meer informatie of telefonisch een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op via tel. 0348-443141
Wij staan geregistreerd als erkend psychosomatisch therapeut bij de Nederlandse Vereniging Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek