Verstuikte enkel

hardloopblessure
Goed om te weten
  • Je hebt een verstuikte enkel als je enkelbanden zijn uitgerekt waardoor er kleine scheurtjes zijn ontstaan.
  • Begin na de blessure zo snel mogelijk met koelen.
  • Na twee weken kun je meestal gewoon weer lopen. Maar verrekte enkelbanden kunnen ook aanhoudende klachten geven of chronisch worden.
  • Behandeling bestaat vooral uit bestrijding van pijn en zwelling. Is de zwelling weg maar heb je nog last van de verrekte enkelbanden dan is fysiotherapie nodig.

Wat is een verstuikte enkel?

Je enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en enkelbanden. Die lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht. Bij een verstuiking gaat het meestal om de banden aan de buitenkant van de enkel. 

Een verstuikte enkel ontstaat vaak als je éven niet oplet. Je ziet een drempel over het hoofd, komt ongelukkig terecht na een val of je landt verkeerd na een sprong tijdens het sporten. Plotseling kantelt je voet te ver naar binnen of naar buiten. Au! Je hebt een verstuikte enkel. We spreken van een verstuikte enkel als de enkelbanden zijn uitgerekt waardoor er kleine scheurtjes in zijn ontstaan.

 


De klachten

Als je een verstuikte enkel hebt, is staan en lopen pijnlijk. Je enkel kan dik en blauw worden doordat er bloedvaatjes stuk zijn gegaan. Normaal gesproken kan je met een verstuikte enkel na een tot twee weken weer lopen. Na zes tot acht weken functioneert je enkel weer normaal en na na acht tot twaalf weken kan je weer sporten.

Een enkelbandblessure kan echter ook chronisch worden. Je enkel blijft dan pijnlijk en instabiel. Ook heb je het gevoel dat je ieder moment je enkel weer kunt verzwikken. Deze angst vergroot de kans op een nieuwe blessure. Als je langdurig klachten hebt, kan dit leiden tot vermindering van kracht en coördinatie. Soms neemt na verloop van tijd ook het uithoudingsvermogen af. 


Wat kunnen wij voor je betekenen?

Behandeling en begeleiding door een fysiotherapeut is nodig als je:

  • klachten blijft houden;
  • enkel dik of blauw blijft;
  • de verstuikte enkel na verloop van tijd niet kunt belasten zoals vroeger;
  • of chronische klachten hebt.

We onderzoeken je enkel en bespreken daarna met jou het verwachte herstel. We starten met advies en oefeningen, en stellen een persoonlijk behandelplan op.  Samen met jou bespreken we ook of het mogelijk is je werk uit te oefenen of wanneer je deze weer kan hervatten. Ook kijken we  samen naar het moment dat je weer kunt gaan sporten.


Informatie en registratie

Om een afspraak te maken ga je naar ons patiëntenportaal. Wil je meer informatie of telefonisch een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op via tel. 0348-443141 of Whatsapp op 06-17475309. Wij staan als erkend fysiotherapeut geregistreerd bij het Kwaliteits Register Fysiotherapie (KRF, voorheen het KNGF).  Ben je niet in staat naar onze praktijk te komen? Wij verzorgen ook fysiotherapie aan huis.

Bron: defysiotherapeut.com